Olej rzepakowy ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zawiera on najwięcej kwasów omega 3 ze wszystkich dostępnych olejów. W tym względzie jest lepszy nawet od oliwy z oliwek. Neutralny kolor oraz brak zapachu sprawiają, że stanowi także doskonałą bazę do robienia domowych kosmetyków.
Olej rzepakowy – podstawowe informacje
Jeszcze niedawno dominowała teoria, że olej rzepakowy jest niezdrowy ponieważ zawiera kwas erukowy. Obecnie olej rzepakowy otrzymuje się z rzepaku podwójnie ulepszonego i nie zawiera on żadnych szkodliwych substancji. Wręcz przeciwnie, stosowanie go wywołuje wiele pozytywnych skutków dla organizmu.
Olej rzepakowy i korzysci dla zdrowia
Olej rzepakowy przeciwdziała chorobom układu krążenia. Ze wszystkich dostępnych olejów zawiera on najmniej niezdrowych kwasów nasyconych, które w nadmiarze mogą powodować choroby serca i wzrost poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki dużej zawartości kwasów omega 3 i omega 6 wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację oraz zapobiega depresji. Ma również dobry wpływ na wzrok.
Korzyści dla urody płynące z olej rzepakowy
Olej rzepakowy jest doskonałym składnikiem kosmetyków. Można z niego robić domowe maseczki, peelingi i odżywki. Zawiera witaminę E, zwaną witaminą młodości, która zapobiega powstawaniu zmarszczek i uelastycznia skórę. Obecne w oleju rzepakowym antyoksydanty chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników. Olej rzepakowy doskonale oczyszcza, odżywia i wygładza skórę twarzy. Może być także z powodzeniem wykorzystywany do pielęgnacji dłoni i paznokci. Kąpiel dłoni w ciepłej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego doskonale je nawilży i zregeneruje.
Więcej artykułów o zdrowiu i urodzie znajdziesz w serwisie https://www.oblawa.pl/.
Podsumowanie artykułu o oleju rzepakowym
Nie sposób wymienić wszystkich zalet oleju rzepakowego. Warto go spożywać w każdej postaci. Jest to olej uniwersalny. Może być stosowany zarówno na zimno, jak i do smażenia, gdyż nie traci swoich właściwości podczas obróbki cieplnej. Powinien dominować zwłaszcza w polskiej kuchni.
Polacy wciąż spożywają za mało ryb, a olej rzepakowy ze względu na swój skład pomaga te braki uzupełniać.