Choć mają niewielkie rozmiary, mogą mieć zbawienny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Pestki to cenny dodatek do menu, a regularne sięganie po pyszne dania z takim dodatkiem może każdemu z nas przynieść wiele korzyści.
Co warto wiedzieć na temat pestek oraz ich roli w zdrowej diecie?
Po jakie przepisy warto sięgnąć, by urozmaicić swe menu, a przy okazji zwiększyć wartość odżywczą tradycyjnych potraw?
Po jakie pestki warto sięgać dla zdrowej diety?
Wśród tych pestek, po które Polacy sięgają najchętniej, prym wiodą pestki słonecznika oraz dyni. Pestki słonecznika są rewelacyjnym źródłem zbawiennego dla skóry cynku oraz selenu, będącego ważnym wsparciem dla układu odpornościowego.
W pestkach słonecznika można też znaleźć sporo kwasu foliowego oraz potasu, nie brak tu również błonnika, pomagającemu w oczyszczaniu przewodu pokarmowego z resztek jedzenia oraz szkodliwych toksyn. Pestki dyni są z kolei cenione ze względu na swą skuteczność w walce z pasożytami, stanowią one również doskonałe źródło takich minerałów, jak cynk, mangan, miedź oraz żelazo. Zdrowa dieta z takim dodatkiem będzie miała zatem rewelacyjny wpływ na układ nerwowy każdego z nas, pomoże nam też skuteczniej chronić się przed takimi dolegliwościami, jak miażdżyca.
Więcej porad dotyczących zdrowego odżywiania, znajdziesz w serwisie argumenty.pl.
W jaki sposób można włączyć pestki do swej diety?
Możliwości jest sporo. Jedni sięgają po pestki dyni i słonecznika jak po zwykłą przekąskę, inni dodają je do jogurtów oraz płatków śniadaniowych. Pestki stanowią też rewelacyjny dodatek do surówek oraz sałatek, stanowią też rewelacyjne uzupełnienie dla kremowych zup jarzynowych. Popularne są też przepisy na pyszne pesto (np. z pomidorów), w którym pestki pojawiają się jako jeden z ważniejszych składników.
Te niewielkie dodatki świetnie komponują się też z daniami na bazie makaronu, owsiankami oraz z kanapkami. Możliwości włączenia ich do diety jest wiele, zatem każdy z nas powinien bez trudności znaleźć idealne dla siebie rozwiązanie.